Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Dodany: 2011-02-03 11:50:08
images/pieprz.jpg0e99d.jpgChyba nikt nie wyobraża sobie jakichkolwiek potraw bez dodatku pieprzu. Pieprz to prawdziwy król przypraw. Użwany jest w każdej kuchni świata. Tłuczony, mielony, w całości, marynowany, czarny, kolorowy – pieprz dodawany jest w różnych formach, jednak zawsze smakuje wyśmienicie. Pieprz pochodzi z Azji.

Dodany: 2011-02-03 11:48:02
images/bazylia.jpgc646b.jpgW Polsce bazylia pojawiła się w XVI wieku. Sama roślina znana była jednak już w starożytności. Bazylia uznawana byłą za roślinę leczniczą. Doceniano również je j walory smakowe.

Dodany: 2011-02-03 11:45:03
images/majeranek2.JPG93c6c.JPGMajeranek pochodzi najprawdopodobniej z Indii. Dzięki Arabom stał się popularny w całym rejonie Morza Śródziemnego. Europa poznała tą roślinę najprawdopodobniej w XVI wieku. Początkowo wykorzystywany był jako roślina lecznicza oraz jako afrodyzjak. Majeranek najczęściej jest rośliną dwuletnią.

Dodany: 2011-02-03 11:31:52
images/cynamon.jpg95281.jpgCynamon jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw świata. Ma uniwersalne zastosowanie w wielu rodzajach kuchni. Cynamon znany był już prawie 3 tysiące lat temu. Pochodzi z Chin.