Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodany: 2011-02-03 12:11:56

Obsługa w restauracjiObsługa w restauracji to szalenie ważny element. Każdy właściciel lokalu wie, że tylko dobrze obsłużony klient wróci do restauracji i poleci ją innym osobom. Na czym ma polegać obsługa w restauracji?

 

Jak podkreśla restauracja gdańsk, każdy z pracowników lokalu powinien pamiętać, że zawsze należy działać z zasadą :klient nasz pan".  I właśnie taka powinna być obsługa. Najistosniejsza rolę podczas obsługi w restauracji pełni kelner. To on tak na prawdę odpowiada za kontakt z klientem.

 

Obsługa kelnerska rozpoczyna się momencie, gdy goście przekroczą próg restauracji. Kener wita gości oraz prowadzi ich do stolika. Wręcza menu i proponuje napoje. Na stole powinny pojawić się tak zwane "poczekajki", czyli przegryzki, które umilą czekanie na przystawkę. Kelner zbiera zamówienia, a następnie po kolei je realizuje, dostarczając zamówione potrawy z kuchni do stolika. Po skończonym posiłku kelner sprząta ze stołu. Po raz kolejny podaje menu. Proponuje ciepłe napoje oraz zbiera zamówienia na deser. Po podaniu deseru kelner czeka na sygnał, iż goście skończyli posiłek. Dostarcza wówczas rachunek. Dobrym zwyczajem jest pozostawienie napiwku za obsługę kelnerską.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Obsługa w restauracji
Nick: