Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodany: 2011-02-03 12:05:52

Kuchnia polskaKuchnia polska przez wiele lat pokutowała za czasy PRL-u. Kojarzona była z barami mlecznymi, wodnistą pomidorówką i tłustymi kotletami mielonymi. Mało kto wówczas pamiętał o bogatej tradycji kuchni polskiej.

 

Dziś na szczęście tradycyjna kuchni polska święci prawdziwe triumfy. Wiele restauracji, w tym restauracja gdańsk, wraca do przepisów znanych już w szlacheckiej Polsce. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się klasyczne, polskie zupy: czernina, zupa grzybowa, flaczki, żur.

 

Gęste i pożywne zupy smakują klientom. Kuchnia polska to również różnego typu mięsa – od wieprzowiny przez wołowinę, drób, aż po dziczyznę. Dania takie jak kaczka z jabłkami czy faszerowane kurczęta bardzo chętnie wybierane są przez klinetów. Nie sposób nie wspomnieć o klasycznych potrawach kuchni polskiej takich jak bigos i pierogi. Wiele dań kuchni polskiej opiera się także na zbożach i roślinach strączkowych. Kuchnia polska to także dania regionalne, takie jak kwaśnica, bombolki, sękacze, golce, cepeliny, pyzy.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia polska
Nick: