Bogactwo przypraw i smaków zapewni nam kuchnia turecka. Kuchia turecka znan jest na całym świecie za sprawą kebabów i chałwy. Trzeba jednak wiedzieć, że kuchnia turecka to coś więcej.
Dania kuchni tureckiej głęboko zakorzenione są w tradycji. Wiele z nich pochodzi jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego. Wydawać by się mogło, iż dania kuchni tureckiej są szalenie skomplikowane. Nie jest to prawdą. Bazują one na świeżych warzywach i mięsie, a wszystko to doskonale doprawione. Wśród mięs w daniach tureckich królują baranina i jagnięcina. Najbardziej popularne przyprawy to cynamon, papryka, mięta, pietruszka. Dania kuchni tureckiej bazują na tym, co jest w stanie dostarczyć okolica. Dlatego bardzo często wykorzystywane są owoce morza, sery produkowane z mleka owiec, owoce i warzywa – głównei bakłazany.
Kuchnia turecka to świetne dania główne i desery. Wśród tych pierwszych na szczególną uwagę zasługują pulpeciki köfte, kebab, potrawki ryżowe pilav oraz zupy çorba. Najpopularniejsze desery to z kolei chałwa, baklava i galaretki rachatłukum. Restauracja gdańsk korzysta z przepisów kuchni tureckiej bardzo często. Część z nich zostałą nieco zmodyfikowana ze względy na dostępnośćokreślonych produktów. Nadal jednak smakują gościom..