Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodany: 2011-02-03 12:01:39

Kuchnia francuskaKuchnia francuska uchodzi na najdoskonalszą i najbardziej wykwintną na świecie. Francuskie potrawy i francuscy kucharze są synonimem smaku i elegancji. Dania kuchni francuskiej dzielone są przez specjalisów na haut cuisine i nouvelle cuisine.

 

Pierwsza z nich to tradycyjna i wykwintna kuchnia, druga z kolei to kuchnia bardziej przystępna i lekka. Dania kuchni francuskiej zachwycają róznorodnością smaków. Wśród dań spotkać można te bardzo wysublimowane jak żabie udka czy ślimaki oraz te mniej oryginalne jak tarty, zupa cebulowa czy crème brûlée. Dania kuchni francuskiej zróżnicowane są w zależności od regionu.

 

Niemniej jednak wszystkie są szalenie smaczne. Zastosowanie znajdują w nich różne rodzaje mięs: wołowina, wieprzowina, drób. Stosowanych jest wiele świeżych warzyw i owoców. Popularne są także owoce morza. Restauracja gdańsk serwuje wybrane dania kuchni francuskiej. Wśród klientów popularnością cieszą siętarty podawane na słodko i na słono, fondue serowe i czekoladowe oraz coq au vin, czyli kogut duszony w winie..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia francuska
Nick: