Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodany: 2011-02-03 11:54:59

SzafranSzafran to jedna z najdroższych przypraw świata. Pochodzi z Azji Mniejszej. Przyprawę tę znano już za czasów Aleksandra Wielkiego. Od zawsze był bardzo cenny. Wynika to z tego, iż szafran może być zbierany tylko ręcznie.

 

Szafran ogromną popularność zdobył w Chinach. Dodawany był nie tylko do potraw, ale także do perfum oraz leków. Restauracja gdańsk również dodaje do swoich potraw szafran. Podnosi to nie tylko walory smakowe potrawy, ale niestety również jej cenę. Szafran to nic innego jak znamiona krokusów, które są suszone. Zbiory szafranu są długie i żmudne. Ze 150 tysięcy kwiatów otrzymywany jest kilogram szafranu. Dlatego jego wartośc porównywalna jest z wartością złota.

 

Szafran najczęściej stosowany jest do potraw rybnych i mięsnych. Jest również idealnym dodatkiem do ryżu. W niektórych krajach szafran wykorzystywany jest do produkcji likierów.  Nadaje potrawom charakterystyczny gorzkawy smak i złoto-pomarańczowy kolor. Przyprawa ta ze względu na swoją cenę zawsze byłą synonimem bogactwa. W szlacheckiej Polsce szafran pojawiał się tylko na stołach najbogatszych. Słynne były flaczki z szafranem oraz szafranowe baby drożdżowe.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Szafran
Nick: