Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodany: 2011-02-03 11:50:08

PieprzChyba nikt nie wyobraża sobie jakichkolwiek potraw bez dodatku pieprzu. Pieprz to prawdziwy król przypraw. Użwany jest w każdej kuchni świata. Tłuczony, mielony, w całości, marynowany, czarny, kolorowy – pieprz dodawany jest w różnych formach, jednak zawsze smakuje wyśmienicie. Pieprz pochodzi z Azji.

 

Od zawsze ceniony był ze względu na swoje walory smakowe i lecznicze. W sedniowieczu był przyprawą królów. Sprowadzany z dalekich krajów kosztował majątek. Dziś jest najpopularniejszą przyprawą świata. Uprawiany jest w ciepłym, tropikalnym klimacie. Restauracja gdańsk używa w swojej kuchni wielu rodzajó pieprze: czarnego, białego i zielonego.

 

Pamiętać jednak nalezy, iż mimo różnic w wyglądzie i smaku, wszystkie trzy rodzaje pieprzu są tą samą rośliną, a różnice wynikają tylko z pory zbioru i sposobu przygotowania. W kuchniach popularny jest także pieprz marynowany. Piperz ma bardzo wyraźny, pikantny aromat. Dodaje się go do mięs, warzyw, zup, sosów, a także do owoców. Dużą popularnoscią cieszą się w restauracjach truskawki podawane z czarnym pieprzem, któy wydobywa z nich niepowtarzalny smak.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Pieprz
Nick: