Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodany: 2011-02-03 11:48:02

BazyliaW Polsce bazylia pojawiła się w XVI wieku. Sama roślina znana była jednak już w starożytności. Bazylia uznawana byłą za roślinę leczniczą. Doceniano również je j walory smakowe.

 

Popularność zioło to zdobyło dopiero w XVIII wieku, kiedy to kucharze francuscy masowo dodawali ją do swoich dań. Dziś praktycznie każda kuchnia świata ma potrawy z dodatkiem bazyli. Restauracja gdańsk szczególnie poleca sałatkę caprese przyrządzaną z mozarelli, pomidorów i świeżej bazylii. 

 

Do przygotowania potraw stosuje się zarówno bazylię świeżą, jak i suszoną. Ma orzeźwiający, przyjemny smak, który doskonale komponuje się z mięsem. Najczęściej dodawana jest do wołowiny i baraniny. Bazylia to także świetny dodatek po potraw wegetariańskich przygotowywanych z cukinii, fasoli, grochu. Różnego typu farsze, zapiekanki, sałatki z dodatkiem bazylii będą smakować każdemu. Kuchnia polska najczęściej wykorzystuje bazylię jako dodatek do sosów, jajecznicy oraz białego sera. Według specjalistów bazylia pobudza apetyt oraz ułatwia trawienie.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Bazylia
Nick: